joi, 29 aprilie 2010

3 carti

Hans Joachim Störig pune in "Istoria filozofiei" urmatoarea intrebare: daca ar trebui distruse toate cartile din lume si ai posibilitatea sa alegi doar trei care sa ramana "in viata", care sunt acestea?
In mod normal ar trebui sa scriu si eu ce cred, dar pentru inceput va las pe voi. Sunt foarte curios ce parere aveti. Totusi incercati sa va hotarati inainte sa vedeti comentariile pentru a nu va lasa influentati!

13 comentarii:

 1. Ma gandeam ca una din carti ar putea fi jurnalul meu (ca sa fiu putin aroganta), asta daca l-as publica vreodata.
  Apoi nu ma pot gandi decat la Legendele Olimpului ale lui Mitru. Si atreia nu mai imi vine in minte. Ma mai gandesc putin si revin cu un raspuns. ;)

  RăspundețiȘtergere
 2. Si ce sa-ti spun? Mi-ai luat vorba din gura. Am vazut un film recent si m-a framantat o intrebare: ce-as lua cu mine in primele secunde daca ar lua foc casa, doamne fereste?

  RăspundețiȘtergere
 3. Septuaginta.
  Sein und Zeit.
  Legendele Olimpului.

  Offff, numai trei ? :) tibi.

  RăspundețiȘtergere
 4. Am citit postarea de azi devreme şi m-am tot gândit...Cred că aş lua cel puţin una pe care nu am citit-o şi aş vrea, ca să am parte şi de ceva nou, măcar la prima citire :)) Asta ar fi de Jose Saramago...poate Omul duplicat că nu am citit-o încă...
  A doua ar fi Miguel de Unamuno - Trei nuvele şi un prolog şi a treia...ufff, tare greu...Llosa - Mătuşa Julia şi condeierul. Am prea multe cărţi preferate, astea nu sunt neapărat cele mai, dar cumva criteriul a fost ce aş putea reciti la infinit :)))

  Aştept un later edit la postarea ta cu răspunsul tău la întrebare :D

  Pot să preiau întrebarea şi la mine pe blog, bineînţeles cu indicarea blogului tău ca sursă? Mi-ar plăcea să aflu cât mai multe răspunsuri :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Probabil aș încerca să trișez, păstrînd cît mai multe cărți.

  ;)

  RăspundețiȘtergere
 6. @Daniela, te astept.
  @Tibi, da interesant. Oricum m-am gandit in special la ce carti ar avea nevoie societatea si mai putin la ce carte iubim si nu ne-am desparti de ea.
  Martin Heidegger e cu siguranta o carte speciala. Dar ma indoiesc ca este accesibila.
  De legende avem nevoie mereu. Problematic mi se pare insasi faptul ca intr-o lume fara carti, orice carte inca existenta ar fi pusa pe un soclu sus de tot si am face din continutul ei religie!
  Deci cel putin din doua dintre cartile tale ai creea 2 miscari religioase: una biblica in spatele la Septuaginta, cu o tenta monoteista. Si una politeista in spatele Legendelor Olimpului!

  RăspundețiȘtergere
 7. @Rontziki bineanteles ca poti sa-l preiei! Referitor la carti cred ca nu m-am exprimat cum trebuie sus...Ma refeream mai putin la cartea preferata si mai mult la carti de care are nevoie omenirea!
  In curand o sa-mi dau si eu cu parerea.

  RăspundețiȘtergere
 8. A treia pe care as pastra-o ar fi Istoria culturii si civilizatiei de Dramba. Sper ca n-am pocit numele. :)

  RăspundețiȘtergere
 9. @Daniela, deci tu si cu Tibi ati luat Legendele Olimpului! Super interesant...la atatea carti cate exista...si nici macar nu este vorba de Biblie! Faina coincidenta!

  RăspundețiȘtergere
 10. Te-ai exprimat foarte bine, recitind mi-am dat seama la ce te-ai referit :)
  Văzând comentariile de mai sus, mă gândeam că, din pdv al religiei, mi-ar plăcea o pornire de la 0, fără influenţe :D, aşa că nu aş înclina spre nimic care ar putea determina în mod direct crearea de mişcări religioase...
  M-am gândit, la fel ca Daniela, la un tratat de istorie a culturii şi civilizaţiei şi tot Ovidiu Drîmba mi-a venit în minte :)

  O a doua carte ar fi un dictionar de filosofie în care să se regăsească toate curentele şi ideile de la cele ale lui Platon, Aristotel, la J.J. Rousseau şi la Husserl şi Heiddeger, pentru ca o nouă civilizaţie să nu mai orbecăie multe secole...

  Iar o a treia carte ar fi literatură pură, ceva exemplar în acest sens, dar la care nu mă pot hotărî acum...mai ales după ce am trişat un pic cu cele de mai sus :))))

  RăspundețiȘtergere
 11. @Rontziki esti cred aproape de ceea ce gandeam si eu. Mai ales cu religia ai mare dreptate!
  Sa vedem ce mai zice restul si ma bag si eu dupa!

  RăspundețiȘtergere
 12. Hmm, numai trei? O sa incerc sa raspund la mine pe blog :)

  RăspundețiȘtergere