luni, 17 mai 2010

Upanishad 0,7

Singuratatea este darul suprem pe care il poti face sufletului, in favoarea creatiei...

4 comentarii:

 1. Nu intotdeauna singuratatea poate sa determine creatia sa evolueze firesc daca nu exista o muza. Zic si eu! ;D

  RăspundețiȘtergere
 2. @Daniela, cred ca muza este o treaba exclusiv sufleteasca, lipsita de fizic...sau cel putin fara o legatura fireasca.

  Cred ca singuratatea ne ajuta de ne exploatam simtirile asa cum se cuvine pentru a o creatie adevarata, or oamenii din jurul nostru ne intrerup momentele de creatie.

  RăspundețiȘtergere
 3. Nu ma pricep sa explic prea bine asa ca bare with me!;)
  Inspiratia trebuie sa vina din contactul fizic, poate sa fie si ceva platonic, dar are legatura directa cu framantarea din jur. Cel putin asa vad eu lucrurile. Cand pictezi te inspiri din amareala sau dulceata vietii cotidiene. Cand scrii o poezie retraiesti intens amintirile unor experiente din contactul cu ceilalti.
  Inteleg ca tu vezi singuratatea doar in momentul creatiei nu si la momentul care il precedeaza, moment in care ideile prind viata pentru a fi transpuse intr-o forma sau alta.
  Cei care traiesc creatia in pustietatea sufletului sunt niste genii, care vad dincolo de metafizic, privesc viata, in conditiile in care lipsesc incrancenarile sau bucuriile adevarate ca inspiratie sau muza urmatoarei creatii, prin ochii unor vizionari.
  E adevarat ca oamenii din jur tulbura creatia dar sunt necesari acesteia...sper sa ma fi facut inteleasa. :)

  RăspundețiȘtergere
 4. @Daniela, te-ai facut foarte bine inteleasa si sunt de acord cu tine. Singuratate de la punctul zero, de la inceputul inceputurilor, nu poate duce la creatie. Ai nevoie sa-ti gadile cineva sau ceva simturile. Dar, fara sa-ti iei portiuni de singuratate nu vei reusi sa scoti tot ce se poate din tine. Daca te uiti inapoi, tote personalitatile creatoare de la inceputuri si pana azi au cautat singuratatea cand a fost vorba de a crea cu adevarat. In ziua de azi suntem super prinsi intre alergaturi, telefoane si oameni in jur care vor ceva de la noi, deci cred ca este mai greu sa "faci ceva mare" in ziua de azi.

  RăspundețiȘtergere